Project Description

Profiel Kunstenaar

Frits J.
Goosen

Geboren op 13 december 1943, Hilversum, Nederland

Profiel Kunstenaar

Frits J.
Goosen

Geboren op 13 december 1943, Hilversum, Nederland

Frits J. Goosen (13 december 1943, Hilversum) is één van de toonaangevende impressionistische kunstschilders van dit moment. Hij tekende en schilderde al op jonge leeftijd en mocht geregeld een kijkje nemen in het atelier van de schilder Stephen Kip die bij hem in de buurt woonde.

Een opleiding in die richting liet de financiële situatie thuis niet toe. Het schilderen heeft Frits Goosen zichzelf in de loop der jaren aangeleerd: hij is een autodidact. Na zijn schooltijd heeft hij zijn dienstplicht vervuld als seiner bij de marine.
Daarna trad F. J. Goosen in dienst bij schuitenvoerderij O. Hansen & Zn. te Amsterdam waar hij 11 jaar werkte. Tekenen en schilderen bleven zijn grote passie en in 1976 waagde hij de stap tot professioneel kunstschilder.
Naast landschappen, haven- en stadsgezichten nemen scheepsportretten een groot deel van Frits Goosen’s oeuvre in. Vanaf het begin van zijn schildersloopbaan is de passie voor de zeilvaart terug te vinden in zijn werk. Vooral de schepen van de bruine vloot en de charterzeilvaart zijn hoofdonderwerpen in zijn schilderijen. Geregeld neemt hij deel aan zeilwedstrijden met deze schepen. Ook het evenement SAIL in Amsterdam wordt zelden overgeslagen.

De basis voor de schilderijen wordt gevormd door tekeningen, aquarellen en foto’s die Frits Goosen ter plaatste maakt. In het atelier wordt hier een olieverf schilderij van gemaakt geholpen door zijn fantasie en fotografisch geheugen. Daarnaast is zijn uitgebreide kennis van bomen, vee en de technische aspecten van schepen een essentieel onderdeel om het schilderij te vervolmaken. Frits Goosen kent bijna alle charterschepen bij naam en weet tot in detail de verschillen tussen de schepen.
Naast tentoonstellingen in Nederland exposeert F. J. Goosen met regelmaat in Zwitserland, Noorwegen, Engeland en de Verenigde Staten. Tijdens zijn schildersloopbaan heeft Frits Goosen diverse prijzen gekregen.
In 1990 is Frits Goosen gekozen tot lid van de “Royal Society of Marine Artists” (UK).

Werken

Blijf op de hoogte

Persoonlijke gegevens worden verwerkt conform onze privacy policy.